Walnoten gunstig bij metabool syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Iedere dag een handjevol walnoten eten verbetert de bloeddruk en de elasticiteit van de bloedvaten. Beide spelen een rol bij het metabool syndroom.

Aan de studie namen achttien mannen en achtentwintig vrouwen deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 57 jaar, hadden overgewicht, een te grote middelomtrek en nog minimaal één ander kenmerk van het metabool syndroom. Ze kregen gedurende een periode van acht weken naast hun gewone eetpatroon 56 gram ongeroosterde walnoten in de dop (ongeveer acht stuks). Na vier weken kregen ze gedurende eenzelfde periode voeding zonder walnoten. 

Door de walnoten verbeterde de elasticiteit van de bloedvaten significant. Dit bleek uit het feit dat de vaatverwijding onder invloed van het endotheel in de bloedvaten met 1,4% toenam na consumptie van de walnoten. Zonder walnoten werd slechts een toename van de bloedvatverwijding van 0,3% gezien. Ook werd een lichte daling van de bovendruk gezien na het eten van de noten. De deelnemers namen overigens niet toe in gewicht.

Hoewel noten veel calorieën bevatten heeft dit volgens de onderzoekers geen nadelig effect. De noten bevatten veel gezonde voedingsstoffen waardoor mogelijk minder producten gegeten worden met een geringe voedingswaarde

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen