Westerse voeding en het risico van colorectale kanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Westerse voeding verhoogt bij vrouwen het risico van dikke darmkanker, maar niet van endeldarmkanker. Dit is de conclusie van onderzoekers van het Simmons College in Boston.
Van 76.402 vrouwen tussen de 38 en 63 jaar werd in 1984, 1986, 1990 en 1994 informatie verzameld over hun voedingsgewoonten. Er werd hierbij onderscheid gemaakt tussen twee voedingspatronen, namelijk westerse voeding en sobere voeding. Het sobere voedingspatroon werd gekenmerkt door het eten van veel fruit, groenten, bonen, erwten, linzen, vis, gevogelte en volle granen. Het westerse patroon bestond uit veel rood en bewerkt vlees, snoep en toetjes, patat en geraffineerde granen. De vrouwen werden twaalf jaar gevolgd. In deze periode kregen 445 vrouwen dikke darmkanker en 101 vrouwen kregen endeldarmkanker.
Het bleek dat het risico van dikke darmkanker anderhalf keer zo hoog was bij hoogste consumptie van het westerse voedingspatroon vergeleken met de laagste consumptie. Het risico van dikke darmkanker daalde bij het sobere voedingspatroon wel, maar deze daling was niet significant. Er werd geen verband gevonden tussen de voedingspatronen en het ontstaan van endeldarmkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen