Wijn en olijfolie goed voor hart en bloedvaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een maaltijd met wijn en olijfolie verlaagt de weerstand van de grote bloedvaten. Hierdoor heeft het hart minder moeite met het rondpompen van het bloed en heeft het een gunstig effect op de bloeddruk.
Dit bleek uit een studie met 15 gezonde volwassenen. Ze kregen op vier verschillende dagen een gestandaardiseerde maaltijd met 50 ml olijfolie en 250 ml wijn. Hierbij werden twee soorten wijn (rood en wit) en twee soorten olijfolie (arm en rijk aan antioxidanten) op alle vier mogelijke manieren gecombineerd. Een tweede groep van 15 personen, die wat leeftijd, geslacht en BMI betreft vergelijkbaar waren, vormde de controlegroep. Het effect op de bloedstroom en bloeddruk werd nuchter en 1, 2 en 3 uur na de maaltijd bepaald.
Alle vier maaltijden hadden een vergelijkbaar verlagend effect op de weerstand van de grote bloedvaten. De verschillen met de controlegroep waren significant. Echter, de maaltijden met rode wijn zorgden, vergeleken met die met witte wijn, voor een sneller en langduriger effect. Daarnaast werden na alle vier maaltijden verlagingen van zowel de onderste als de bovenste bloeddruk gemeten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen