Yoghurt bij slechte adem

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Yoghurt helpt mogelijk tegen slechte adem. Dit zei dr. Kenichi Hojo uit Japan tijdens een bijeenkomst van de International Association for Dental Research.
Aan dit onderzoek namen 24 personen deel met halitosis, slechte adem. Halitosis wordt veroorzaakt door anaërobe, zwavelproducerende bacteriën. Deze leven diep ging in het tongoppervlak en vooral achter in de keel. Deze bacteriën breken eiwitten uit voedsel af en produceren daarbij vluchtige zwavelverbindingen die nogal stinken.
De eerste twee weken van het onderzoek mochten de deelnemers geen yoghurt, kaas en ingemaakte groente eten en andere producten die streptokokken of lactobacillen konden bevatten. Daarna kregen ze gedurende zes weken suikervrije yoghurt gefermenteerd door streptokokken en lactobacillen. Twee maal per dag 90 gram, tussen ontbijt en lunch en tussen lunch en diner. Aan het begin en eind van het onderzoek werden monsters van het speeksel en de tong onderzocht.
Van de personen met halitosis had 80% duidelijk minder vluchtige zwavelverbindingen dan aan het begin toen er nog geen yoghurt werd gegeten. Deze personen hadden ook significant minder plaque en gingivitis.
Of deze resultaten ook bereikt kunnen worden met suikervrije yoghurt uit de supermarkt is onbekend.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.