Zeaxanthine en luteïne voor ogen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de carotenoïden zeaxanthine en luteïne verbetert de visuele verwerkingssnelheid bij gezonde jonge personen.

Er werden 64 personen verdeeld in drie groepen. De personen in de eerste groep kregen 20 mg zeaxanthine per dag, personen in de tweede groep kregen dagelijks een supplement met 26 mg zeaxanthine, 8 mg luteïne en 190 mg omega 3-visvetzuren. Personen in de derde groep kregen een placebo. In de macula (gele vlek) werd de pigmentdichtheid bepaald als maat voor de concentraties van beide carotenoïden in het brein. Tevens werd de zogenaamde ‘flicker fusion threshold’ bepaald. Hierbij worden lichtflitsen snel achtereen geprojecteerd en wordt bepaald wanneer de persoon de lichtflitsen als een continue licht ziet. Ook werd de motorisch, visuele reactiesnelheid gemeten.

Personen met een hogere pigmentdichtheid in de macula hadden ook een hogere ‘flicker fusion threshold’ en een betere visueelmotorische reactiesnelheid. Suppletie met zeaxanthine - al dan niet in combinatie met luteïne en omega 3-visvetzuren - leidde na vier maanden tot een significante toename van de ‘flicker fusion threshold’ met gemiddeld 12% en een significante toename van de reactiesnelheid met gemiddeld 10% in vergelijking met de placebo.

Suppletie met de carotenoïden zeaxanthine en luteïne leidt bij jonge personen tot een snellere verwerking van visuele prikkels, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen