Zelfzorg door dieren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het dierenrijk kent tal van voorbeelden waaruit blijkt dat dieren methodes hebben ontwikkeld om hun gezondheid te bevorderen. 

Chimpansees hebben geleerd planten te eten die parasitaire wormen doden of verwijderen. Houtmieren weren ziekteverwekkers uit hun nest door hars erin te verwerken. In Mexico-stad zijn er vogelsoorten die sigarettenpeuken in hun nest stoppen om teken te weren en kapucijnapen bijten duizendpoten en wrijven de gifstoffen die zij produceren in hun vacht, waardoor muggen op afstand blijven. 

Een recent onderzoek toont dat dolfijnen hun lichaam wrijven langs bepaalde koraalsoorten. Hoewel nog niet met zekerheid gesteld kan worden of dit een gezondheidsbevorderende werking heeft, zijn hier wel aanwijzingen voor. Analyse van de koraalsoorten toont dat ze zeventien actieve metabolieten bevatten. Door herhaald wrijven kunnen deze metabolieten in contact komen met de huid van de dolfijnen, wat hen zou kunnen helpen om de conditie van de huid op peil te houden waardoor de kans op microbiële infecties kleiner is.

Overigens is het wrijven langs koraalriffen aangeleerd gedrag dat jonge dolfijnen van oudere soortgenoten leren. Dit geldt ook voor veel van de andere zelfzorg gedragingen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.