Zink, kankerpreventie en -behandeling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Zink is een spoorelement dat betrokken is bij de werking van circa driehonderd verschillende enzymen. Het draagt als zodanig bij aan de vorming van DNA en eiwitten, celgroei, wondgenezing en het immuunsysteem. Ook zijn er aanwijzingen dat zink een belangrijk rol vervult bij de preventie en behandeling van kanker.

Dr. Amos Gelbard van het Zefat Academic College in Israël doorzocht de literatuur en maakte een analyse van veertig studies waarin het effect van zink bij kanker was onderzocht. Het betrof laboratoriumstudies met gezonde weefsels alsook tumorweefsels. Ook waren er experimenten uitgevoerd bij muizen en ratten en tenslotte bevatte de analyse twee humane onderzoeken.

Uit de analyse bleek dat bij alle kankergevallen sprake was van een tekort aan zink. Dit tekort was gerelateerd aan de ernst van de ziekte. Ook bleek dat hoe ernstiger het tekort, hoe slechter de overlevingskansen. Zink heeft een sterk cytotoxisch en tumorsuppressief vermogen, zo toonden de in-vitro alsook in-vivo en humane studies. Daarentegen worden gezonde cellen niet door zink aangetast. Dit werd bevestigd voor alle onderzochte typen kanker.

Volgens Gelbard is het van belang om een zinktekort bij kankerpatiënten te behandelen. Bovendien heeft het spoorelement de potentie een rol te krijgen bij de preventie van kanker. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen