Zinksuppletie gunstig voor ouderen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een studie bleek dat suppletie van zink de kans op infecties op hogere leeftijd kan verlagen en een ontstekingsremmend en antioxidatief effect heeft.
Aan het onderzoek namen 50 gezonde oudere mannen en vrouwen deel met leeftijden van 55 tot 87 jaar. Alle deelnemers kregen gedurende 12 maanden willekeurig over twee gelijke groepen verdeeld een dagelijkse placebo of suppletie van zinkgluconaat (45 mg zink per dag). Bij aanvang en aan het einde van het onderzoek werden voor beide groepen de hoeveelheid opgetreden infecties geteld. Ook werden metingen in het bloed verricht om de concentratie zink en verschillende markers voor ontstekingsactiviteit en oxidatieve stress te bepalen. De resultaten werden vergeleken met die van 31 jonge volwassen.
Aan het begin van het onderzoek bleek de totale groep ouderen een lagere gemiddelde bloedwaarde voor zink te hebben en een hogere concentratie aan markers voor ontstekingsactiviteit en oxidatieve stress vergeleken met de groep jong volwassenen. Deze verschillen waren significant.
Bij vergelijking van de zinksuppletiegroep met de placebogroep traden er in de zinksuppletiegroep gedurende de onderzoeksperiode van 12 maanden significant minder infecties op. Ook was de concentratie zink in het bloed significant hoger en waren de concentraties markers voor ontstekingsactiviteit en oxidatieve stress significant lager.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen