Zoutvergiftiging?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een voeding met meer kalium en minder natrium verlaagt de bloeddruk. Het aantal beroertes kan hierdoor met 30% afnemen en het aantal hartinfarcten met ongeveer 20%. Dit blijkt uit een onderzoek van dr. Marianne Geleijnse van de Wageningen Universiteit.
Zij analyseerde 67 onderzoeken over het gebruik van natrium en kalium. Uit haar analyse bleek dat vermindering van de dagelijkse inname van zout met vijf gram, de bloeddruk met twee tot drie mmHg deed zakken. Een verhoogde inname van kalium met ongeveer twee gram per dag bleek hetzelfde effect te hebben. Bij mensen met een hoge bloeddruk daalde de bloeddruk verder dan bij mensen met een lage bloeddruk.
Dagelijks krijgen we ongeveer negen gram zout binnen. Een klein deel daarvan komt maar uit de zoutpot, terwijl het grootste deel ingenomen wordt door het eten van brood en kaas. Maar ook kant-en-klare soepen, mixen, sauzen en worst zijn belangrijke zoutbronnen. Wie zelf zijn bloeddruk wil verlagen door de zoutinname terug te dringen, staat daarom voor een bijna onmogelijke taak. Volgens Geleijnse zou het een goede zaak zijn als de voedingsindustrie de hoeveelheid natrium in de voeding zou verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen