Zuivel beschermt tegen colorectale kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Uit onderzoek is gebleken dat calcium, vitamine D en zuivelproducten bescherming bieden tegen colorectale kanker.
De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de University of Hawaii en er namen 85903 mannen en 105108 vrouwen met uiteenlopende etniciteit aan deel. Bij aanvang van het onderzoek waren alle deelnemers 45 jaar of ouder. In de 5 tot 8 jaar waarin de deelnemers werden gevolgd kregen 1138 mannen en 972 vrouwen colorectale kanker.
De mannen en vrouwen met de hoogste calciuminname bleken respectievelijk een 30% en 36% significant kleinere kans te hebben op colorectale kanker vergeleken met de mannen en vrouwen met de laagste calciuminname. Consumptie van zuivelproducten liet eenzelfde positief effect zien. De mannen en vrouwen met de hoogste inname toonden een verlaging van het risico van colorectale kanker met respectievelijk 23% en 34% vergeleken met de mannen en vrouwen met de laagste inname. Een mogelijk beschermend effect van vitamine D werd alleen bij de mannen gezien. Als de mannen met de hoogste inname werd vergeleken met de mannen met de laagste inname was de kans op colorectale kanker significant 28% lager.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen