Vitamine E remt celveroudering

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van vitamine E aan specifieke lichaamscellen kan veroudering van deze cellen tegengaan. Dit blijkt uit een laboratoriumexperiment.

In het experiment werden humane endotheelcellen en fibroblasten (bindweefselcellen) gebruikt. Er werd gekeken wat het effect was van vitamine E op de veroudering van deze lichaamscellen. Van celveroudering is sprake wanneer de cel stopt met vermenigvuldigen na een gelimiteerd aantal celdelingen.

Onder invloed van vitamine E-suppletie werd het verouderingsproces van beide celtypen afgeremd. Eenmalige toediening van vitamine E was niet van invloed op de celproliferatie (celgroei), maar langdurige behandeling met de vitamine bleek de proliferatie te remmen. Dit impliceert dat vitamine E het verouderingsproces kan vertragen door beïnvloeding van de celgroei. Ook zagen de wetenschappers dat vitamine E een overexpressie van cycline-dependent-kinase-inhibitor P21 tegenging. Dit eiwit is in verband gebracht met celveroudering.

In vergelijking met onbehandelde cellen verloopt het verouderingsproces van cellen die behandeld zijn met vitamine E trager, zo concluderen de wetenschappers. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen