Seleniumspiegel beïnvloedt prostaatkankerrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een lage seleniumstatus en roken zijn risicofactoren voor prostaatkanker.

Op vijftigjarige leeftijd werden meer dan 2200 mannen in de Zweedse cohortstudie geïncludeerd. Er werd een subanalyse gedaan waarbij van 1005 mannen op een leeftijd van 71 jaar het polymorfisme voor het OGG1- en MnSOD-gen werd bepaald.

Tijdens de volgperiode van 34 jaar werden 208 gevallen van prostaatkanker ontdekt. Mannen met een hoge seleniumspiegel in het bloedserum (>80 mcg/l) hadden een kleinere kans op prostaatkanker in vergelijking met mannen met een lage seleniumstatus (≤80 mcg/l). Rokende mannen met een seleniumconcentratie ≤80 mcg/l hadden bijna 2,5 keer meer kans op prostaatkanker dan rokende mannen met een hoge seleniumspiegel. Ook bleek een bepaald polymorfisme van zowel het OGG1-gen als het MnSOD-gen rokende mannen met een goede seleniumstatus te beschermen tegen prostaatkanker.

De onderzoekers concludeerden dat het rookgedrag en de seleniumspiegel van invloed zijn op het risico van prostaatkanker. Vervolgstudies naar het verhoogde risico bij rokers met een lage seleniumconcentratie zijn gewenst.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen