Zuivel bevordert botdichtheid kind

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van zuivelproducten tijdens de kinder- en pubertijd bevordert de botgroei en botdichtheid.

Voor de studie werd in twee medische databanken, PubMed en Web of Science, gezocht naar relevante onderzoeken. Er werden uiteindelijk 21 studies in de analyse meegenomen. In de onderzoeken kregen kinderen en jongeren in de suppletiegroep het advies om naast hun standaard voeding één zuivelproduct per dag extra in te nemen. In de meeste gevallen betrof het een glas melk, maar ook kaas, yoghurt en andere zuivelproducten werden ingenomen. Per dag kregen de kinderen en jongeren hiermee 150 mg tot 1723 mg extra calcium binnen. 

De consumptie van extra zuivel ging gepaard met een significante toename van de botdichtheid van het hele lichaam met gemiddeld 25 gram (+3%). De botdichtheid van de heup nam met gemiddeld 0,5 gram (3,3%) toe en in de lumbale wervels nam de botdichtheid met gemiddeld 0,85 gram (4,1%) toe. Ook ging de zuivelinname gepaard met een sterkere toename van de lengtegroei van de kinderen en jongeren. Extra inname van zuivel was niet direct van invloed op de bloedconcentraties van biomarkers van de botstofwisseling. 

Een adequate zuivelinname door kinderen en jongeren kan een geringe maar significante bijdrage leveren aan de botmineraaldichtheid en de lichaamslengte. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen