Strontium vermindert botontkalking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Strontiumranelaat vermindert het risico van wervelfracturen bij vrouwen na de overgang die last hebben van botontkalking. Strontiumranelaat stopt niet alleen de botafbraak maar bouwt beschadigd bot ook weer op. Bestaande medicijnen tegen osteoporose stoppen alleen de botafbraak.
Dr. Pierre Meunier van het Edouard Herriot Hospital in Lyon publiceerde de resultaten van zijn onderzoek in het gezaghebbende New England Journal of Medicine. Hij onderzocht 1.649 vrouwen na de overgang met een lage botdichtheid en tenminste één fractuur van de wervels.
Ze kregen gedurende drie jaar dagelijks 2 gram strontiumranelaat of een placebo. Daarnaast kregen beide groepen calcium- en vitamine D-supplementen voor en tijdens de studie.
Het bleek dat strontiumranelaat het risico van ruggengraatfracturen met de helft verminderde in het eerste jaar en met 41% in de totale drie jaar dat de studie duurde. Verder bleek dat in de strontiumranelaatgroep de botdichtheid in het onderste deel van de ruggengraat toenam met 14,4% en in de dijbeenkop met 8,3%.
Een nadelige bijwerking van het middel was diarree. In de experimentele groep kreeg 6,1% van de patiënten diarree vergeleken met maar 3,6% in de placebogroep. Na drie maanden behandeling verdween dit probleem.
Strontium is als ranelaat nog niet in Nederland beschikbaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen