Zwangerschap: invloed van DDT en B-vitamines

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate vitamine B-status beschermt vrouwen met een hoge concentratie van de pesticide DDT tegen het risico van miskramen. Zowel een hoge concentratie van DDT als een tekort aan B-vitamines hebben een negatief effect op de zwangerschapskans. Voor het eerst werd in deze studie gekeken naar het gecombineerde effect van beide risicofactoren.

In de periode van 1996 tot 1998 werd bij 291 Chinese vrouwen de concentratie van DDT en de vitamine B-status bepaald vóór de conceptie. De vrouwen werden gedurende maximaal een jaar gevolgd vanaf het moment dat ze stopten met het gebruik van voorbehoedsmiddelen tot het moment van een eventuele zwangerschap. Dagelijks werd de urine onderzocht waarmee een vroege miskraam kon worden vastgesteld.

Er was sprake van 385 concepties waarvan 31% eindigde in een vroege miskraam (voor de zesde zwangerschapsweek). Er vonden 265 zwangerschappen plaats. Vrouwen met een hoge DDT-concentratie in het bloedserum en een inadequate concentratie van vitamine B6, B12 en foliumzuur hadden significant minder kans op een zwangerschap in vergelijking met vrouwen met een lage DDT-concentratie en een adequate status van de genoemde B-vitamines. Bij vrouwen met een adequate vitamine B12-spiegel was de DDT-concentratie niet van invloed op de zwangerschapskans. Vrouwen met een tekort aan deze vitamine hadden daarentegen met 56% significant minder kans op een geslaagde zwangerschap bij een hoge DDT-status. Er was een lineair verband tussen de foliumzuurstatus en de kans op een miskraam: het risico van een vroege miskraam nam met 45% significant af bij iedere toename van de foliumzuurspiegel bij vrouwen met een hoge DDT-concentratie.

De resultaten laten zien dat een adequate vitamine B12- en foliumzuurspiegel de kans op een geslaagde zwangerschap significant vergroot bij vrouwen met een te hoge concentratie van de pesticide DDT in het bloed. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen