Zwangerschap: vitamine D beïnvloedt ontwikkeling kind

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De mentale en psychomotorische ontwikkeling van het kind wordt beïnvloed door de vitamine D-spiegel van de moeder tijdens de zwangerschap.

Voor de studie werden 1820 zwangere vrouwen gerekruteerd uit vier Spaanse steden. Bij de aanstaande moeders werd de vitamine D-spiegel eenmalig gemeten. Bij hun kinderen werd de ontwikkeling getest op een leeftijd van 14 maanden. Hiervoor werd de Bayleytest gebruikt waarmee de mentale en psychomotorische ontwikkeling kon worden vastgesteld. Met psychomotorisch wordt de bewust gestuurde beweging vanuit de hersenen bedoeld.

Over het algemeen was de vitamine D-bloedspiegel van de moeders tamelijk hoog: mediaan 74 nmol/l. Werden de moeders verdeeld op basis van hun bloedspiegel verdeeld in hoger dan 75 nmol/l en lager dan 50 nmol/l, dan bleken de kinderen van de moeders in de hoge bloedpsiegelgroep met 2,6 en 2,3 punten significant beter te scoren op respectievelijk mentale en psychomotorische ontwikkeling. 

Tijdens de zwangerschap blijkt een optimale vitamine D-spiegel van belang voor de mentale en neuropsychologische ontwikkeling van het kind.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen