Aardbeien goed voor hart en vaten

Aardbeien bevatten veel antioxidanten en hebben een gunstige invloed op verschillende risicofactoren van hart- en vaatziekten.
Medewerkers van de Oklahoma State University onderzochten daarom het effect van suppletie van gevriesdroogde aardbeien op het bloedbeeld van mensen met het metabool symdroom.
Tijdens de studie dronken 2 mannen en 25 vrouwen met het metabool syndroom dagelijks 8 weken lang een aardbeiendrank of een placebodrank. De aardbeiendrank bevatte per portie 50 gram gevriesdroogde aardbeien, wat overeenkomt met ongeveer 3 kopjes verse aardbeien. Voorafgaand aan en na afloop van de onderzoeksperiode werd er bloed afgenomen en werd de lichaamssamenstelling en bloeddruk vastgesteld.
De aardbeiendrank zorgde in 8 weken voor een significante verbetering van het cholesterolgehalte. Bovendien was in het bloed de concentratie van sVCAM-1 (vascular cell adhesion molecule-1) verlaagd met 18%, een marker voor atherosclerose in het bloed. De glucose- en triglyceridespiegel, bloeddruk en tailleomtrek veranderden niet.
Aardbeien hebben dus op korte termijn al een gunstig effect bij mensen met het metabool syndroom op bepaalde risicofactoren voor atherosclerose. De wetenschappers vinden het echter wel wenselijk dat hun resultaten worden bevestigd door vervolgonderzoek.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+