Counseling groot positief effect bij suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een intensieve begeleiding in leefstijl leidt tot een significante verbetering van de diabetische controle en bloefdvetwaarden en een verlaging van gewicht en het risico van hart- en vaatziekten bij personen met diabetes type-2.
Dit bleek uit een onderzoek met 5145 personen met ouderdomsdiabetes en overgewicht. De leeftijden van de deelnemers varieerden van 45 tot 74 jaar. Ze werden in twee willekeurige groepen verdeeld. De eerste groep nam de eerste 6 maanden eenmaal per week deel aan groepsbijeenkomsten en individuele bijeenkomsten. Dit werd gedurende 6 maanden vervolgd met counseling en gedragstherapie. Dit alles had tot doel om de inname van calorieën te beperken en de fysieke activiteit te verhogen. De tweede groep nam in de loop van dezelfde periode van een jaar deel aan drie groepsbijeenkomsten waarbij alleen voorlichting en adviezen werden gegeven over diabetes, voeding en lichaamsbeweging.
Na 1 jaar waren de verschillen tussen de groepen groot. De eerste groep die tevens counseling en gedragstherapie had gehad, liet een gemiddelde gewichtsafname zien van 8,6% tegen slechts 0,7% in de tweede groep. De gemiddelde middelomtrek daalde daarbij in de eerste groep met 6,2 cm tegen 0,5 cm in de tweede groep. De uitvoering van een fysieke test gaf in de eerste groep tevens een sterkere verbetering van de lichamelijke fitheid aan dan in de tweede groep. De verbeteringen waren respectievelijk 21% en 6%. Ook verbeterde de diabetes, de hoge bloeddruk en de concentratie en samenstelling van de bloedvetten bij de personen in de eerste groep significant meer en was het gebruik van medicijnen hiervoor verlaagd ten opzichte van de tweede groep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen