Meer behoefte aan omega-3 bij vrouwen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen hebben gedurende hun leven een verhoogde behoefte aan omega 3-vetzuren

Een adequate inname van deze vetzuren verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Dit is de conclusie van een literatuuronderzoek dat gepresenteerd werd door professor Wendy Hall tijdens het jaarcongres van de Nutrition Society in Liverpool. 

Er is bewijs dat vrouwen tijdens hun leven een grotere behoefte dan mannen hebben aan de omega 3-vetzuren alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Zo is bij vrouwen een hogere concentratie van DHA en een lagere EPA-status in het bloed gevonden. Dit suggereert dat er een grotere omzetting is van EPA naar DHA. Voor de menopauze wordt deze omzetting gestimuleerd door oestrogeen. Na de menopauze is echter sprake van een lagere oestrogeenspiegel. De verlaagde omzetting van ALA, DHA en EPA is mogelijk een verhoogd risico voor hart- en vaatziekten. Dat een hogere inname van omega 3-vetzuren daadwerkelijk beschermt tegen hart- en vaataandoeningen, werd in een andere studie bevestigd. Vrouwen die extra omega-3 innamen hadden met 15% significant minder kans op hart- en vaatziekten. Bij mannen werd daarentegen geen effect gezien. Tenslotte is er bewijs dat suppletie met ALA, EPA en DHA bij vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) de insulinespiegel, LDL-cholesterol en triglyceridengehalte verlaagde, terwijl de kans op zwangerschapscomplicaties zoals pre-eclampsie met 63% verminderde.

Vrouwen hebben gedurende hun leven een hogere behoefte aan de omega 3-vetzuren ALA, EPA en DHA dan mannen. Voldoende inname is van belang om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen