Veel koffie, hogere sterfte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met ernstige hoge bloeddruk doen er verstandig aan niet meer dan twee koppen koffie per dag te drinken. Wie meer drinkt, heeft een grotere kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van meer dan 18.000 deelnemers in een leeftijd van 40 tot 79 jaar. Het betrof 6574 mannen en 12.035 vrouwen. De proefpersonen vulden bij aanvang van de studie een voedingsvragenlijst in en gaven informatie over hun gezondheid. Op basis van hun bloeddrukwaarden werden ze in vier categorieën verdeeld. 

Tijdens de volgperiode van negentien jaar, overleden 842 personen aan een hart- of vaataandoening. Bij personen met een fors verhoogde bloeddruk - hypertensie graad 2 of 3 - was het drinken van koffie gerelateerd aan een significant grotere kans op sterfte aan een hart- of vaatziekte. Het betrof personen met een bovendruk van minimaal 160 mmHg of een onderdruk hoger dan 100 mmHg. Deelnemers met een dergelijk hoge bloeddruk die twee of meer koppen koffie per dag dronken, hadden maar liefst tweemaal zoveel kans om te overlijden door een hart- of vaatziekte ten opzichte van personen die geen koffiedronken. Zo'n verband werd niet gezien bij personen met een normale of licht verhoogde bloeddruk (hypertensie graad 1; bovendruk tot 160 mmHg of onderdruk tot 100 mmHg). Overigens werd ook gekeken naar het verband tussen groene theeconsumptie en het sterfterisico. Hieruit bleek dat het drinken van groene thee niet van invloed was op de sterftekans, met of zonder ernstig verhoogde bloeddruk.

Bij personen met een fors verhoogde bloeddruk is het drinken van twee of meer koppen koffie per dag in verband gebracht met een hogere sterftekans als gevolg van hart- en vaataandoeningen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen