Hartfalen: zoutbeperking geen meerwaarde

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zoutreductie heeft geen meerwaarde voor patiënten met hartfalen. Het leidt niet tot minder cardiovasculaire events en sterfte. Dit blijkt uit een publicatie in The Lancet.

In de periode van maart 2014 tot december 2020 werden 806 personen met hartfalen gerekruteerd.  Ze waren afkomstig uit zes verschillende landen (Australië, Canada, Chili, Colombia, Mexico en Nieuw-Zeeland) en hadden chronisch hartfalen (stadium 2-3 volgens de internationale classificatie van de New York Heart Association). Van hen ontvingen 409 deelnemers de gebruikelijke zorg en 397 patiënten volgden een natriumbeperkt dieet (<1500 mg natrium per dag). De deelnemers waren in een leeftijd van 58 tot 74 jaar en tweederde van hen was man. 

Tijdens de volgperiode van een jaar daalde de natriuminname in de dieetgroep van 2286 mg naar 1658 mg per dag. In de groep die de gebruikelijke zorg ontving nam de natriuminname af van 2119 mg naar 2073 mg per dag. Tijdens de volgperiode overleden 22 deelnemers in de dieetgroep (6%) en 17 in de andere groep (4%). Het verschil tussen beide groepen was niet significant. Ook werd geen significant verschil gezien tussen beide groepen voor wat betreft ziekenhuisopnames als gevolg van hart- of vaatproblemen (10% in de dieetgroep versus 12% in de andere groep). Ditzelfde gold voor bezoeken aan de spoedeisende hulp als gevolg van cardiovasculaire problemen (4% in beide groepen).

Personen met hartfalen hebben geen baat bij zoutbeperkte voeding. In tegenstelling tot de gangbare opvatting leidt dit niet tot minder cardiovasculaire problemen en mortaliteit (alle oorzaken). 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen