Acupunctuur bij apneu

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een onderzoek bij 26 personen met een milde vorm van het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) bleek de behandeling met acupunctuur een significante verbetering te weeg te brengen vergeleken met placebo-acupunctuur en geen acupunctuur.
De onderzoeksgroep werd willekeurig verdeeld in 3 groepen. Groep 1 werd behandeld met acupunctuur; groep 2 werd behandeld met placebo-acupunctuur, waarbij naalden werden aangebracht op niet-acupunctuurpunten en groep 3 ontving geen behandeling. De behandeling vond één keer in de week plaats voor een periode van tien weken.
Na de interventie van tien weken lieten de personen die acupunctuur ontvingen significante verbeteringen zien. In vergelijking met de situatie aan het begin van het onderzoek zijn bij personen die acupunctuur ondergingen significante dalingen gevonden van de apneu-hypopneu-index (50%), de apneu-index (79%) en het aantal ademhalingsgebeurtenissen (43%). Verder bemerkten de personen die acupunctuur ondergingen dat ze eerder in slaap vielen, dat hun slaapefficiency verbeterde (een toename van 8%) en dat ze beter uitgerust waren. De enige verbetering die door de personen met placebo-acupunctuur werd ervaren was een significante verbetering van de slaapefficiency. De groep die geen behandeling had ondergaan ondervond ook een verbetering van de slaapefficiency, echter ook een toename van de ademhalingsgebeurtenissen (53%).
Deze resultaten wijzen in de richting dat acupunctuur een efficiënte therapie kan zijn voor het omgaan met het obstructief slaapapneusyndroom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen