Acupunctuur bij artrose in knie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Onderzoek wijst uit dat acupunctuur mogelijk een veilige en geschikte aanvullende therapie is voor verlichting van de pijn en verbetering van de functie van de knie bij artrose.
In een gerandomiseerde gecontroleerde studie met 570 patiënten met artrose van de knie werd onderzocht of behandeling met acupunctuur de pijn meer verlichtte en de functie van de knie sterker verbeterde dan behandeling met sham-acupunctuur of het geven van voorlichting. Zowel de sham- als de echte acupunctuurbehandeling bestond uit 23 behandelsessies in een periode van 26 weken. De voorlichting bestond uit 6 keer een voorlichtingssessie van 2 uur verdeeld over 12 weken.
Na 8 weken rapporteerden de deelnemers die acupunctuur had ondergaan een significante verbetering in functie van de knie vergeleken met de deelnemers die sham-acupunctuur hadden ondergaan of voorlichtingssessies hadden genoten. De pijnervaring veranderde voor alle deelnemers niet significant. Na 26 weken ervoer de acupunctuurgroep zowel voor de functie van de knie als voor de pijnbeleving een significante verbetering vergeleken met de groep die sham-acupunctuur had ondergaan.
Het onderzoek werd beperkt doordat 43% van de voorlichtingsgroep en 25% van zowel de sham-acupunctuurgroep als de acupunctuurgroep vanaf week 26 niet meer beschikbaar was voor analyse.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen