ADHD door paracetamol tijdens zwangerschap?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan een verhoogde kans op ADHD en verwante aandoeningen bij het nageslacht. Dit is de conclusie van een grootschalige Deense studie.

Er werden bijna 65.000 moeders en hun pasgeborenen gevolgd die deelnamen aan de Danish National Birth Cohort in de periode van 1996 tot 2000. Het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap werd geregistreerd door middel van telefonische interviews die driemaal werden afgenomen. Ook werd zes maanden na de geboorte het paracetamolgebruik nagegaan. Daarnaast werd op zevenjarige leeftijd van de kinderen nagegaan of sprake was van een gedragsstoornis zoals ADHD. Hiertoe werd er informatie opgevraagd bij de ouders, bij ziekenhuizen en informatie over medicijngebruik zoals ritalin uit het Deense voorschrijfregister.

Meer dan de helft van de moeders had tijdens de zwangerschap paracetamol gebruikt. Kinderen van vrouwen die paracetamol hadden gebruikt, hadden met 37% significant meer kans op een gedragsstoornis waaronder ADHD. Het gebruik van medicijnen zoals Ritalin was met 29% significant hoger bij paracetamolgebruik en het risico van ADHD-symptomen op zevenjarige leeftijd was met 13% significant verhoogd. Wanneer de pijnstiller gedurende meer dan één trimester van de zwangerschap werd gebruikt of frequent werd ingenomen, nam de kans op ADHD significant toe. De relatie tussen ADHD en paracetamolgebruik werd niet beïnvloed door infecties en ontstekingen tijdens de zwangerschap of mentale problemen van de zwangere vrouw.

Paracetamol passeert de placenta en zou zodoende van invloed kunnen zijn op de hersenontwikkeling van de foetus. Gezien het frequent gebruik van dit geneesmiddel is het van belang dat er verder onderzoek gedaan wordt naar deze relatie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen