Alfa-ketoglutaraat remt veroudering

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met alfa-ketoglutaraat (AKG) in combinatie met vitamines reduceert de biologische leeftijd. 

AKG is een lichaamseigen stof die als onderdeel van de citroenzuurcyclus wordt gevormd in de mitochondriën. AKG speelt een voorname rol bij de omzetting van voeding in energie.

Aan het onderzoek namen 42 vrijwilligers deel. Het betrof 28 mannen en 14 vrouwen in een leeftijd van 43 tot 72 jaar. Ze kregen gedurende een periode van vier tot tien maanden tweemaal per dag een gepatenteerd supplement met 1 gram aan calcium gebonden alfa-ketoglutaraat. Het supplement bevatte voor mannen daarnaast vitamine A en voor vrouwen vitamine D. Voor en na de suppletieperiode deden de deelnemers een speekseltest waarmee de DNA-methylering werd gemeten. DNA-methylering is een biomarker voor de biologische leeftijd.

Aan het begin van het onderzoek varieerde de biologische leeftijd voor vrouwen tussen 43 en 72 jaar en voor mannen tussen 42 en 77 jaar. Onder invloed van het AKG-supplement nam de gemiddelde biologische leeftijd met acht jaar significant af. Het effect was het grootste bij oudere personen.

Alfa-ketoglutaraat heeft de potentie de biologische verjonging in gang te zetten. Eerder werd het anti-aging effect van AKG aangetoond in dierstudies.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen