Alfaliponzuur effectief bij diabetische polyneuropathie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Suppletie met alfaliponzuur is veilig en effectief in de behandeling van polyneuropathie bij diabetespatiënten. Daarnaast steken de kosten die met het gebruik van deze stof gepaard gaan gunstig af tegen de kosten van reguliere pijnmedicatie.

In een Duitse studie kregen 443 diabetespatiënten met chronische pijnlijke neuropathie gedurende 5 jaar een dagelijkse dosis van 600 mg RS-alfaliponzuur. Na stopzetting van deze suppletie werd de behandeling bij 293 patiënten vervolgd met de dagelijkse inname van 600 tot 2400 mg gabapentine, als pijnstiller regulier ingezet bij diabetische neuropathie. De overige 150 patiënten kregen geen vervangende medicatie vanwege de afwezigheid van acute symptomen.

Na 2 weken ontwikkelde 73% van deze onbehandelde groep neuropathische klachten. In de gabapentinegroep moest 45% de medicatie stoppen vanwege ernstige negatieve bijwerkingen. Bij 45% van degenen die gabapentine wel verdroegen, bleek een gemiddelde dosis van 1200 mg per dag effectief. Bij de overige 55% was het middel, in doses oplopend tot 2400 mg per dag, zelfs nog niet werkzaam. Dit maakte alternatieve pijnmedicatie noodzakelijk.

De kosten voor alfaliponzuurgebruik waren aanzienlijk lager dan die voor gebruik van gabapentine of andere reguliere pijnmedicatie. Ook bezochten patiënten die alfaliponzuur namen half zo vaak een arts dan degenen die waren overgestapt op reguliere medicijnen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen