Alfaliponzuur effectief bij Parkinson

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met alfaliponzuur vermindert neuro-inflammatie en verbetert de motoriek van muizen met de ziekte van Parkinson.

Voor het experiment werden muizen gebruikt waarbij Parkinson geïnduceerd was door MPTP, een toxische stof die leidt tot afsterven van neuronen in de substantia nigra en het ruggenmerg. De substantia nigra is betrokken bij de motoriek en is aangedaan bij de ziekte van Parkinson.

Toediening van alfaliponzuur leidde tot een significante verbetering van de staplengte en de zweeftijd (tijdsbestek waarbij een poot van de grond is). Tevens ging suppletie met alfaliponzuur gepaard met significant minder activering van de microglia in het brein en het ruggenmerg van de muizen. Microglia zijn een soort macrofagen die in actie komen bij ontstekingen. Ook leidde toediening van alfaliponzuur tot een significante afname van de expressie van de ontstekingsstoffen NF-kappaB, TNF-alfa en stikstofoxidesynthase (iNOS) in de substantia nigra en het ruggenmerg. 

Alfaliponzuur heeft bij muizen met Parkinson een neuroprotectieve werking. Het vermindert inflammatie in het brein en het ruggenmerg en voorkomt activering van microglia. Suppletie kan gepaard gaan met een verbetering van motorische vaardigheden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen