Alfaliponzuur effectief bij polyneuropathie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met alfaliponzuur kan symptomen verminderen van polyneuropathie. Polyneuropathie is een complicatie van diabetes waarbij meerdere zenuwen aangetast zijn.

Er namen 45 patiënten met diabetes type-2 en polyneuropathie deel aan de studie. Alle patiënten kregen gedurende vier weken dagelijks 600 mg R,L-alfaliponzuur oraal toegediend. Vervolgens werden ze in twee groepen verdeeld waarbij in een groep gedurende zestien weken werd doorgegaan met suppletie, terwijl in de andere groep de suppletie werd gestopt. Aan de hand van de Total Symptom Score (TSS) werd de ernst van de klachten geregistreerd.

Na een suppletieduur van vier weken nam de TSS significant af van gemiddeld 8,9 punten naar 3,5 punten. Ook daarna nam het aantal symptomen significant af bij personen waarbij de suppletie met alfaliponzuur gecontinueerd werd (TSS daalde van gemiddeld 3,7 punten naar 2,5 punten). Bij de patiënten die de antioxidant niet meer kregen, bleven de klachten ongewijzigd. Tevens bleek dat diabeten waarbij de suppletie gestaakt werd, significant meer pijnstillers gebruikten dan de andere patiënten.

In eerdere studies werden reeds positieve effecten gezien van alfaliponzuur bij neuropathie. Het betrof echter vooral intraveneus toegediende alfaliponzuur. De huidige resultaten laten zien dat ook orale suppletie met de antioxidant symptomen kan verlichten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen