Coënzym Q10 therapeutisch bij Parkinson

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In diverse studies is coënzym Q10 een veelbelovende stof gebleken met neuroprotectieve effecten bij neurodegeneratieve aandoeningen. Ook voor de behandeling van mitochondriale stoornissen kan coënzym Q10 waardevol zijn. Het beschermt zenuwcellen tegen oxidatieve schade en voorkomt verlies van membraanpotentiaal in mitochondriën.
Voor het testen van therapieën werd een proefdiermodel voor de ziekte van Parkinson ontwikkeld, waarbij muizen blootgesteld worden aan de neurotoxische stof MPTP (1-methyl-4-fenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine). Deze stof veroorzaakt biochemische, klinische en neuropsychologische veranderingen welke overeen komen met de ziekte van Parkinson bij de mens. Er treedt verlies op van dopamine en de vorming van vrije radicalen is sterk verhoogd.
Aan Cornell University in New York werden de effecten van coënzym Q10 (ubiquinon) en de actieve vorm ervan, ubiquinol, onderzocht in het MPTP-model. Toediening van beide vormen van coënzym Q10 resulteerde in neuroprotectieve effecten ten opzichte van MPTP. Verlies van dopamine en de vorming van vrije radicalen in de substantia nigra pars compacta bleven beperkt.
Deze resultaten geven ondersteunend bewijs voor de toediening van coënzym Q10 als therapeuticum bij de ziekte van Parkinson.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen