Voedingssupplementen zinvol bij diabetische neuropathie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met micronutriënten kan symptomen van diabetische neuropathie verlichten.

Er werden 75 patiënten met diabetes type-2 verdeeld in 3 groepen die gedurende gedurende 4 maanden suppletie kregen. De patiënten in groep 1 kregen dagelijks 20 mg zink, 250 mg magnesium, 200 mg vitamine C en 100 mg vitamine E. De patiënten in groep 2 kregen naast deze vitamines en mineralen nog B-vitamines (10 mg vitamine B1, B2 en B6, 200 mcg biotine, 10 mcg vitamine B12 en 1 mg foliumzuur). De patiënten in de derde groep kregen een placebo. Symptomen van neuropathie werden gescreend met behulp van de MNSI-vragenlijst waarbij een hoge score correspondeert met veel klachten.

Uiteindelijk voltooiden 67 patiënten de studie. De score op de MNSI-vragenlijst verbeterde significant met gemiddeld 2,8 punten in groep 1 en met gemiddeld 2 punten in groep 2. In de placebogroep werd een lichte, niet-significante afname van de score gezien met 0,5 punten. Lichamelijk onderzoek liet overigens geen verbetering zien van neuropathische kenmerken, de glucoseregulatie en de capillaire doorbloeding.

De resultaten laten zien dat suppletie met vitamines en mineralen klachten van neuropathie kan verlichten bij patiënten met diabetes type-2.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen