Omega 3-status en hersenatrofie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate omega 3-visvetzuurstatus in de rode bloedcellen kan de leeftijdsgerelateerde afname van het hersenvolume verminderen.

Bij meer dan duizend vrouwen die deelnamen aan de Women's Health Initiative Memory studie werd de omega 3-visvetzuurstatus in de rode bloedcellen gemeten. Acht jaar later - toen de vrouwen een gemiddelde leeftijd van 78 jaar hadden bereikt - werden MRI-scans gemaakt om het hersenvolume te bepalen.

Een hogere concentratie van de omega 3-vetzuren DHA en EPA was gerelateerd aan een significant groter hersenvolume. Vrouwen met een omega 3-vetzuurconcentratie van 7,5% in de rode bloedcellen hadden 0,7% meer hersenvolume in vergelijking met vrouwen met een omega 3-vetzuurconcentratie van 3,4%. Vooral de DHA-concentratie bleek gerelateerd aan het hersenvolume. Ook was een betere omega 3-vetzuurstatus gerelateerd aan een significant groter volume van de hippocampus. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij het geheugen. Bij de ziekte van Alzheimer blijkt dit hersendeel te krimpen.

Met het ouder worden neemt het hersenvolume af. In vervolgstudies moet bevestigd worden of een adequate omega 3-visvetzuurstatus atrofie van de hersenen en hippocampus kan verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen