Alfaliponzuur/multi bij oorsuizen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met alfaliponzuur in een combinatie met een multi kan subjectieve klachten van oorsuizen verlichten. In geval van oorsuizen (tinnitus) is de waarneming van een geluid zoals een fluittoon, terwijl dit niet wordt veroorzaakt door externe stimuli.

Voor het onderzoek werden zeventig patiënten met tinnitus willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de deelnemers gedurende drie maanden dagelijks één multivitamine/mineraalsupplement (hoeveelheden ADH-niveau) en tweemaal per dag een tablet met 300 mg R,S-alfaliponzuur. De overige deelnemers kregen gedurende dezelfde periode driemaal per dan een placebo. Voor en na de suppletieperiode werd middels vragenlijsten nagegaan in hoeverre de proefpersonen klachten hadden van de tinnitus. Tevens werden bloedmonsters geanalyseerd.

In de suppletiegroep werd bij de deelnemers een significante vermindering van klachten gezien. De luidheid van de fluittoon nam significant af. Daarbij nam de geluidsterkte af die noodzakelijk was om de fluittoon te maskeren (Minimum Masking Level). Dit was niet het geval bij de proefpersonen in de placebogroep. Het verschil in klachten tussen beide groepen was significant. Er werd echter geen significant verschil gezien tussen beide groepen voor wat betreft de totale antioxidatieve capaciteit (TAC), de concentratie superoxidedismutase (SOD) en de concentratie geoxideerd LDL-cholesterol.

Suppletie met alfaliponzuur in combinatie met een multi kan klachten van tinnitus verlichten, zo blijkt uit de resultaten. Vermoedelijk komt dit doordat oxidatieve stress wordt tegengegaan. Oxidatieve stress blijkt een rol te spelen bij het ontstaan van tinnitus.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen