Cafeïne beschermt tegen tinnitus

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van cafeïne verkleint de kans op tinnitus (oorsuizen). 

De relatie tussen cafeïne en tinnitus werd onderzocht bij meer dan 65.000 vrouwelijke deelnemers van de Nurses' Health Study II. Bij aanvang van de studie in het jaar 1991 hadden ze geen tinnitus. De deelnemers vulden tweejaarlijks vragenlijsten in over hun leefstijl en gezondheid. Iedere vier jaar vulden ze een vragenlijst in om inzicht te krijgen in hun voedingspatroon. Aan de hand van de vragenlijsten uit het jaar 2009 werd nagegaan of bij de deelnemers de diagnose tinnitus was gesteld.

Bij aanvang van de studie hadden de vrouwen een gemiddelde leeftijd van 36 jaar en een gemiddelde cafeïne-inname van 242 mg per dag. Tijdens de volgperiode van achttien jaar werd bij 5289 vrouwen de diagnose tinnitus gesteld. Er werd een significante relatie gevonden tussen cafeïne en het risico van tinnitus. Vrouwen met een cafeïne-inname tussen 450 en 600 mg per dag hadden met 15% significant minder kans op de aandoening in vergelijking met vrouwen met een lage cafeïne-inname (<150 mg per dag, overeenkomend met een grote kop koffie). Bij een hogere inname van cafeïne (>600 mg per dag) was deze risicoreductie nog hoger; namelijk 21%.

De vrouwen kregen de cafeïne vooral binnen via de consumptie van koffie. Het is nog onbekend welk mechanisme ten grondslag ligt aan deze relatie. Wel is bekend dat cafeïne een stimulerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel en in dierstudies is aangetoond dat de stof een direct effect heeft op het binnenoor. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen