ALS-patiënt baat bij hypercalorische sondevoeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Patiënten met de spierziekte amyotrofische laterale sclerose (ALS) hebben baat bij calorierijke sondevoeding. Dit blijkt uit een publicatie die verscheen in The Lancet.

Er werden 24 volwassenen met ALS geselecteerd voor deelname aan de studie. De patiënten hadden een te laag lichaamsgewicht en kregen reeds sondevoeding. Er werden uiteindelijk twintig patiënten willekeurig in drie groepen verdeeld. In de controlegroep (aantal 6) kregen de patiënten sondevoeding met net zoveel calorieën als noodzakelijk (isocalorisch). Patiënten in de tweede groep (aantal 8) kregen koolhydraatrijke sondevoeding met meer calorieën (125%) dan noodzakelijk (hypercalorisch) en patiënten in de derde groep (aantal 6) kregen hypercalorische, vetrijke sondevoeding. De patiënten kregen de voeding gedurende een periode van vier maanden en werden vervolgens nog vijf maanden gevolgd. Wekelijks werd hun lichaamsgewicht bepaald en een keer per maand werd hun vet- en spiermassa gemeten.

Patiënten die de hypercalorische, koolhydraatrijke voeding kregen hadden duidelijk minder last van bijwerkingen van de sondevoeding in vergelijking met patiënten in beide andere groepen. Het aantal ernstige bijwerkingen was significant lager in vergelijking met de controlegroep. In de hypercalorische, koolhydraatrijke groep werd de sondevoeding bij geen van de patiënten gestaakt, terwijl dit wel het geval was bij de helft van de personen in de controlegroep en bij één patiënt in de hypercalorische, vetrijke groep. Alleen in de hypercalorische, koolhydraatrijke groep werd een lichte toename van het lichaamsgewicht en een minder sterke afname van de lichaamsfuncties gezien. Tijdens de vijf maanden durende volgperiode overleed 43% van de patiënten in de controlegroep. In de hypercalorische, vetrijke groep kwam één patiënt te overlijden, terwijl niemand overleed in de koolhydraatrijke groep.

De toediening van hypercalorische, koolhydraatrijke sondevoeding wordt goed verdragen door ALS-patiënten en kan bijdragen aan een langere levensverwachting.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen