Vitamine B12 effectief bij ALS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met een hoge dosis vitamine B12 als methylcobalamine vertraagt de achteruitgang in functioneren bij personen met amyotrofische laterale sclerose (ALS).

Voor het onderzoek werden 130 ALS-patiënten geselecteerd waarbij de diagnose niet langer dan een jaar voorafgaand aan de studie was gesteld. Bij de proefpersonen was sprake van functionele achteruitgang binnen een periode van twaalf weken zoals bleek uit een 1- of 2-punts afname van de Revised Amyotrophic Lateral Sclerosis Functional Rating Scale (ALSFRS-R) totaalscore. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 61 jaar en werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende zestien weken tweemaal per week een intramusculaire injectie met 50 mg methylcobalamine of een placebo

Na de zestien weken durende suppletieperiode scoorden deelnemers in de suppletiegroep met gemiddeld twee punten significant beter op de ALSFRS-R ten opzichte van personen in de placebogroep. Er werd geen verschil in bijwerkingen gezien tussen beide groepen. 

Een hoge dosis methylcobalamine vertraagt de achteruitgang bij patiënten met ALS dat zich in een vroeg stadium bevindt en waarbij sprake is van matige progressie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen