Vitamine E verkleint kans op ALS

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Langdurig gebruik van vitamine E vermindert de kans op Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS). Deze neurologische ziekte gaat gepaard met een afsterven van motorische zenuwen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische cortex wat uiteindelijk leidt tot verlammingen.
De resultaten van vijf cohortstudies met een totaal van meer dan een miljoen proefpersonen werden geanalyseerd. Bij 805 personen werd de diagnose ALS gesteld. In het geheel werd geen verband gevonden tussen vitamine E-suppletie en het risico van de aandoening. Wanneer echter informatie over de duur van de suppletieperiode in de analyse werd meegenomen, bleek de kans op ALS significant af te nemen bij langdurig gebruik van vitamine E. In vergelijking met personen die geen vitamine E suppleerden was de kans op de aandoening 23% kleiner bij personen die gedurende 2 tot 4 jaar vitamine E suppleerden. Personen die langer dan 5 jaar vitamine E-suppletie namen hadden 36% minder kans op de aandoening. Een hoge vitamine E-inname vanuit de voeding (plantaardige oliën, groenten, eieren) leidde tot een risicoreductie van 21%.
Al eerder werd in een dierstudie aangetoond dat de vitamine het ontstaan van ALS kan vertragen. Vitamine E blijkt een krachtige, cellulaire antioxidant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen