Amandelen: nieuw type prebiotica

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Amandelen en hun schilletjes zijn rijk aan vezels en kunnen als prebiotica de darmwerking versterken.

Aan de studie namen 48 gezonde jongvolwassenen (tussen 18 en 22 jaar) deel. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen gedurende zes weken dagelijks 56 gram geroosterde amandelen, 10 gram amandelschillen of 8 gram fructo-oligosacchariden, oftewel FOS (controlegroep). Van de deelnemers werden ontlastingmonsters geanalyseerd om informatie te verkrijgen over de samenstelling van de darmflora.

Deelnemers die de (schilletjes van) amandelen aten hadden na zes weken een significante toename van de gunstige Bifidobacteriën en Lactobacteriën. Deze toename was vergelijkbaar met de effecten van FOS. De consumptie van amandelen was niet van invloed op de aanwezigheid van de schadelijke E. colibacterie, maar leidde wel tot een significante afname van de schadelijke bacterie Clostridum perfringen. De veranderde samenstelling van de darmflora onder invloed van de consumptie van amandelen leidde ook tot een veranderde enzymactiviteit van de bacteriën.

Amandelen kunnen evenals FOS gezien worden als prebioticum met een gunstig effect op de darmflora.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.