Amerikaans vaccinbijwerkingencentrum onbetrouwbaar

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het Amerikaanse 'Vaccine Adverse Event Reporting System' (VAERS) werkt niet zoals bedoeld waardoor belangrijke bijwerkingen gemist worden. Dit blijkt uit een onderzoek van de British Medical Journal (BMJ).

Het onderzoek van BMJ heeft aan het licht gebracht dat het VAERS (te vergelijken met het Nederlandse LAREB) niet gebruiksvriendelijk en transparant is. Niet alleen heeft de personele bezetting geen gelijke tred gehouden met het ongekende aantal meldingen sinds de introductie van Covid-vaccins, maar er zijn ook aanwijzingen dat het systeem overbelast is, meldingen niet worden opgevolgd en signalen worden gemist. Het BMJ baseert de informatie onder andere op gesprekken met artsen die namens zichzelf of patiënten meldingen van ernstige aard indienden, waaronder overlijdens. Als ze een reactie op de melding kregen was dit pas maanden later of zelfs nooit. 

Een andere tekortkoming is dat de openbaar toegankelijke VAERS-database alleen de eerste meldingen bevat, terwijl aanvullingen en correcties worden bewaard in een apart systeem dat niet publiekelijk toegankelijk is. Het VAERS verklaart dat dit is om privacy-redenen, maar dit leidt ertoe dat artsen, patiënten en andere gebruikers alleen toegang hebben tot een onvolledige en ongecorrigeerde versie. Interessant is dat het FDA Adverse Event Reporting System (FAERS), dat meldingen over geneesmiddelen verzamelt, wel een publiek toegankelijke database bijhoudt die wordt bijgewerkt, net als het Medical Device Reporting System. Dit roept de vraag op waarom VAERS niet hetzelfde doet.

Terwijl andere landen wel melden dat sterfgevallen waarschijnlijk verband hielden met mRNA-vaccinatie, heeft het Center for Disease Control (CDC; Amerikaanse RIVM) geen enkel sterfgeval gelinkt aan mRNA-vaccins. Dit terwijl het zegt dat bijna 20.000 voorlopige meldingen van sterfgevallen zijn beoordeeld met behulp van VAERS (veel meer dan andere landen)

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen