Anorexia en laag cholesterol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De psychiater James Greenblatt waarschuwde op het orthomoleculaire congres in Toronto dat anorexiapatiënten vaak lage spiegels hebben van micronutriënten, vooral zink.
Hij doet de voorzichtige suggestie dat dit te maken kan hebben met het relatief hoge percentage depressies en zelfs zelfdodingen. Vooral bij anorexiapatiënten met een lage cholesterolspiegel (lager dan 3,6 mmol/l) moet men hier op bedacht zijn en is de behandeling moeizaam. Meestal zijn volgens de ervaring van Greenblatt cholesterolwaarden juist hoog bij anorexiapatiënten.
Greenblatt haalde ook een geval aan van een dertien jaar oud meisje, beschreven in The Lancet 1984; 2(8398):350. Ze was sterk vermagerd en tevens depressief. Ook kon ze nauwelijks iets proeven. Haar werd 50 mg zink (als sulfaat) per dag gegeven. Na vier maanden was haar gewicht toegenomen (van 37 kg naar 44,5 kg). Ze was opgewekt en haar eetlust was normaal. Ook had zij haar smaakzin teruggekregen. Bij onderbreking van de zinksuppletie kwamen de symptomen terug.



Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen