Eerst depressief, dan fastfood-liefhebber. Of andersom?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen die veel fastfood en gebak eten hebben vaker een depressie.

In de Spaanse studie werden bijna 9000 proefpersonen gedurende 6 jaar gevolgd. Aan het begin van de studie vulden de proefpersonen een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten. Er was sprake van een depressie wanneer deze diagnose werd gesteld door een arts of als de persoon antidepressiva gebruikte.

Er werd bij 493 proefpersonen een depressie vastgesteld. Personen met de hoogste consumptie van fastfood hadden met 36% een significant verhoogde kans op een depressie. Andere voedingsmiddelen hadden hier geen invloed op. Voor de consumptie van gebak werd een vergelijkbaar resultaat gevonden, hoewel dit verband niet lineair was.

Hamburgers, pizza’s, worstjes en gebakjes lijken het gemoed ongunstig te beïnvloeden. Het is echter de vraag of de relatie niet omgekeerd moet worden: zijn depressieve personen misschien eerder geneigd om ongezond te eten? Daarnaast is de rol van andere factoren onduidelijk. Zo bleek dat de fastfoodetende personen ook meer rookten, minder beweging hadden en vaker vrijgezel waren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen