Verlichting depressie door visolie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met omega 3-vetzuren vermindert depressieve symptomen en verbetert de kwaliteit van leven bij oudere vrouwen met een depressie.
Aan de studie namen 46 depressieve vrouwen deel in de leeftijd van 66 tot 95 jaar. Ze werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld. De vrouwen in de suppletiegroep kregen gedurende 2 maanden 2,5 gram visolie per dag bestaande uit 1,67 gram EPA en 0,83 gram DHA. De andere vrouwen kregen een placebo. Voor en na de behandelperiode werden twee vragenlijsten afgenomen. Met de Geriatric Depression Scale (GDS) werd het aantal depressieve symptomen vastgesteld en met de Short-Form 36-Item Health Survey (SF-36) werd de ervaren kwaliteit van leven gescoord. Tevens werd in het membraan van de rode bloedcellen de vetzuursamenstelling bepaald.
Bij de vrouwen in de suppletiegroep was de gemiddelde score op de GDS na 8 weken significant gedaald. Daarnaast nam de ervaren kwaliteit van leven met betrekking tot mentale en fysieke kenmerken in deze groep significant toe. Tevens werd in de membranen van de rode bloedcellen een hogere concentratie EPA en DHA gemeten.
Visoliesuppletie leidt bij oudere, depressieve vrouwen tot een verlichting van symptomen en tot een betere kwaliteit van leven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen