Beter geheugen met hoge omega-3

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hogere concentratie omega 3-vetzuren in de rode bloedcellen blijkt gunstig voor het geheugen, vooral het kortetermijngeheugen. Dit blijkt uit een onderzoek bij ouderen met een doorgemaakte depressie.
Bij 132 personen met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar werden geheugentesten uitgevoerd en bloed afgenomen. In de membranen van de rode bloedcellen werd de omega 3-vetzuurconcentratie bepaald. De personen hadden allen recent een depressie doorgemaakt en kregen nog ambulante nazorg.
Personen met een hoge concentratie van het visvetzuur EPA, een lage ratio arachidonzuur : EPA en een hoge totale omega 3-vetzuurconcentratie scoorden significant beter op de cognitieve testen in vergelijking met personen met een lage visvetzuurconcentratie. De leeftijd en het geslacht hadden hier geen invloed op. Het verschil was echter niet meer significant na correctie voor het opleidingsniveau. Vooral het kortetermijngeheugen bleek beter bij een hoge totale concentratie van omega 3-vetzuren. Hierbij maakte het niet uit of de vetzuren afkomstig waren van vis (EPA en DHA) of van plantaardige oorsprong (ALA).
Mogelijk is de omega 3-vetzuurconcentratie in de rode bloedcellen een goede voorspellende waarde voor het cognitief functioneren van ouderen met terugkerende depressies.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen