Omega 3-vetzuren schakelen ‘slecht’ gen uit

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Op een internationaal congres in Barcelona werden in maart van dit jaar de eerste resultaten gepresenteerd van een studie naar het APOE4-gen. Dr. Michaelson en collega's van de Universiteit van Tel Aviv ontwikkelden diermodellen om het effect van voeding en omgevingsfactoren op dit gen te analyseren.
Er zijn 5 moleculen geïdentificeerd die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer. Een van deze moleculen is APOE dat gevormd wordt door het apolipoproteïne E-gen. Er bestaat zowel een ‘goede' als een ‘slechte' variant van dit gen. Het slechte gen is het APOE4-gen en personen met dit gen hebben een verhoogde kans op de ziekte van Alzheimer.
Voeding rijk aan omega 3-vetzuren en arm aan cholesterol vermindert bij muizen significant de negatieve effecten van het APOE4-gen. Daarnaast blijkt dat een stimulerende omgeving bij muizen met het ‘goede' APOE-gen leidt tot de vorming van nieuwe neurale verbindingen. Bij muizen met het ‘slechte' APOE-gen leidt dit echter tot afsterving van neuronen.
Dit betekent dat factoren die normaliter gezondheidsbevorderend zijn in aanwezigheid van het APOE4-gen schadelijk kunnen zijn. Daarnaast stellen de onderzoekers dat gezonde voeding de schadelijke invloed van ‘slechte genen' kan verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen