Minder postoperatieve infecties met probiotica

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Preoperatieve toediening van probiotica vermindert de kans op postoperatieve infecties.

Voor de studie werden 60 patiënten die een colorectale resectie (darmverwijdering) moesten ondergaan verdeeld in een behandel- en placebogroep. Drie dagen voor de ingreep kregen ze oraal een probioticasupplement of een placebo toegediend.

In de placebogroep werd zowel pre- als postoperatief een significant omgekeerde ratio bifidobacteriën/E. colibacteriën gezien. In de behandelgroep nam deze ratio juist toe: het aantal bifidobacteriën steeg significant, terwijl het aantal (mogelijk schadelijke) E. colibacteriën significant afnam vanaf de derde postoperatieve dag. In de behandelgroep werden significant lagere concentraties van endotoxinen, melkzuren, interleukine-6 en CRP gevonden. Daarentegen werden significant hogere concentraties van immunoglobulinen (IgG en sIgA) in het bloedserum gevonden ten opzichte van de placebogroep. De kans op een postoperatieve infecties was met gemiddeld 10% significant lager in de behandelgroep ten opzichte van 33% in de placebogroep.

Preoperatieve toediening van probiotica vermindert het infectierisico na een colorectale resectie. De onderzoekers vermoeden dat het behoud van de darmflora hierbij een rol speelt. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen