Flavonoïden: voeding van de toekomst?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voeding rijk aan flavonoïden, belangrijke antioxidanten in groenten en fruit, kan gewichtstoename voorkomen en lijkt de ‘voeding van de toekomst'.

Er werden gegevens gebruikt van drie grote studies: de Health Professionals Follow-up Study (HPFS), Nurses' Health Study (NHS) en Nurses' Health Study II (NHS II). In totaal betrof het meer dan 124.000 proefpersonen die gedurende 24 jaar werden gevolgd. Aan de hand van voedingsvragenlijsten werd de inname van verschillende soorten flavonoïden geschat. In de periode van 1986 tot 2011 registreerden de deelnemers iedere vier jaar hun lichaamsgewicht.

Een hoge inname van diverse soorten flavonoïden ging gepaard met minder gewichtstoename en een beter behoud van een gezond lichaamsgewicht. De bevinding werd niet beïnvloed door andere leefstijlfactoren zoals lichamelijke activiteiten. Vooral een hoge inname van het type anthocyaninen, flavonoïde polymeren en flavonolen kon gewichtstoename voorkomen. Deze plantenstoffen zijn onder andere aanwezig in druiven, bessen, frambozen, rode wijn, rode uien, thee en broccoli.

De resultaten laten zien dat gezonde voeding rijk aan flavonoïden kan helpen voorkomen dat het lichaamsgewicht toeneemt met het ouder worden. Het blijkt dus niet per se noodzakelijk om een streng dieet te volgen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen