Antidepressiva werken direct

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Het effect van de veel voorgeschreven groep antidepressiva, e serotonineheropnameremmers’(SSRI’s), is direct zichtbaar in de hersenen. Dit blijkt uit hersenscans die uitgevoerd werden door wetenschappers van het Max Planck Instituut.

Bij 22 gezonde proefpersonen werd gekeken naar het effect van een eenmalige dosis SSRI’s op de hersenen. Hiertoe werden hersenscans gemaakt. Een eenmalige dosis van deze antidepressiva leidde al binnen drie uur tot aanzienlijke veranderingen in de hersenen. Er traden duidelijke veranderingen op in de verbindingen in de hersenen. De hoeveelheid verbindingen in de cortex en subcorticale gebieden werd minder, terwijl de hoeveelheid verbindingen in de kleine hersenen (cerebellum) en de thalamus juist toenam.

Hoewel SSRI’s de meest bestudeerde antidepressiva zijn, is nog relatief weinig bekend over de werking van deze medicijnen. Eerder werd gedacht dat de veranderingen in de hersenverbindingen pas na enkele weken optraden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen