EPA tegen dikkedarmkanker?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met het omega 3-vetzuur EPA zorgt voor een toename van dit vetzuur in het darmslijmvlies wat mogelijk het ontstaan van adenomen in de dikke darm helpt voorkomen.
Dieronderzoek liet al zien dat omega 3-vetzuren het ontstaan van dikkedarmkanker kunnen tegengaan. In deze nieuwe studie werd de invloed van het eicosapentaeenzuur (EPA) op de woekering van cryptcellen en celdood onderzocht.
In totaal 30 proefpersonen werden ingedeeld in een groep waarbij ze gedurende 3 maanden dagelijks 2 gram EPA kregen óf in een groep die niet werd behandeld. Met behulp van biopsieën voor en na de interventieperiode werd bekeken wat de hoeveelheid EPA in het darmslijmvlies was. De invloed op de cryptcelwoekering en celdood werd bepaald.
De studie liet zien dat suppletie met EPA het gehalte hiervan in het darmslijmvlies doet toenemen, de woekering van cryptcellen tegengaat en celdood bevordert. Bij de personen die geen supplement kregen was geen verschil tussen de metingen waargenomen.
De onderzoekers concluderen dat suppletie met EPA het gehalte hiervan in het darmslijmvlies doet toenemen en zodoende de celwoekering en celdood gunstig beïnvloedt. Of EPA darmpoliepen kan tegengaan moet in een vervolgstudie onderzocht worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen