Klein tekort met groot gevolg

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een ernstig vitamine- of mineralengebrek komt in Westerse landen nauwelijks voor, maar een gering tekort des te meer. Ook een relatief klein tekort kan grote gevolgen hebben, zo blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers.
Ze vonden dat een matig tekort aan selenium en vitamine K kan leiden tot ouderdomsaandoeningen. Hun studie is gebaseerd op de triage-theorie waarin gesteld wordt dat bij een nutriëntentekort voorrang wordt verleend aan functies van nutriënten die van belang zijn voor de overleving op korte termijn. Functies van vitamine- en mineralenafhankelijke proteïnen die op de lange termijn effect hebben worden hierdoor achtergesteld. Het tekort wordt met de tijd steeds groter en daarmee ook de schade. Voor vitamine K werd de triage-theorie reeds bevestigd.
In de huidige studie werd opnieuw bewijs geleverd voor selenium. Van de 25 seleniumafhankelijke eiwitten die bij zoogdieren voorkomt werd de helft onderzocht op relevantie. Er werd een onderscheid gemaakt in 5 essentiële en 7 niet-essentiële seleniumafhankelijke proteïnen. Bij een licht seleniumtekort nam de concentratie en activiteit van niet-essentiële eiwitten af. Door een tekort ontstonden mutaties in de seleniumafhankelijke eiwitten wat resulteerde in ouderdomsaandoeningen zoals hart- en vaatziekten en kanker.
Een optimale inname van micronutriënten blijkt van groot belang, zeker wanneer ook voor andere vitaminen en mineralen eenzelfde resultaat wordt gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen