Antidepressivum gerelateerd aan borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een nieuwe methode waarmee de hormoonverstorende werking van medicamenten kan worden onderzocht, heeft geleid tot de ontdekking dat het antidepressivum paroxetine borstkanker bevordert.  

Wetenschappers van de City of Hope - een medisch onderzoekscentrum in Californië - ontwikkelden de methode en testten 446 medicamenten. Paroxetine bleek een lichte oestrogeenwerking te hebben waardoor de groei en ontwikkeling van borsttumoren bij vrouwen kan worden bevorderd. Dit is een belangrijk gegeven, omdat maar liefst een kwart van de vrouwen met borstkanker kampt met een depressie. Een depressie wordt vaak behandeld met de zogenaamdeSSRI’s waartoe paroxetine behoort.

In 2010 verscheen reeds een Canadese studie waaruit bleek dat vrouwen met borstkanker die paroxetine kregen een hogere sterftekans hadden in vergelijking met borstkankervrouwen die een ander soort antidepressivum kregen. Dit gold voor vrouwen die gelijktijdig behandeld werden met paroxetine en het medicijn tamoxifen, een anti-oestrogeen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen