Antileukemie effect vitamine C ontrafeld?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Toediening van een hoge dosis vitamine C aan leukemiecellen leidt tot celdood (apoptose). Dit blijkt uit een laboratoriumstudie.

Het experiment liet zien dat in de leukemiecellen de transcriptie van HIF-1alfa sterk werd onderdrukt door vitamine C. Dit bleek samen te hangen met de transcriptie van de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) die verantwoordelijk is voor de groei van bloedvaten. De onderzoekers vermoeden dat toediening van een hoge dosis vitamine C leidt tot een toename van de intracellulaire vitamine C-concentratie in de leukemiecellen. Hierdoor wordt de translocatie van NF-kappaB geremd die verantwoordelijk is voor de expressie van HIF-1alfa. Expressie van HIF-1alfa leidt tot regulatie van eiwitten die apoptose tegengaan.

De onderzoekers concluderen dat vitamine C apoptose van leukemiecellen kan bewerkstelligen, niet alleen door de generatie van waterstofperoxide (H2O2) zoals uit eerdere studies bleek, maar ook door een verminderde transcriptie van HIF-1alfa. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen